Gurkfeber

Sensommar. Gravidsug efter inlagda gurkor. Minnen om stora Höganäskrus med hela stora gurkor varvade med senapskorn dill och pepparrot. Kaos i köket. Underbart gott.

Sagt och gjort. På semestern skulle här läggas in gurkor. Hemma i Tyringe som förr. Jakten på gurkor inleddes. Var billigast? Torget i Kristianstad 15kr/kg maxi 20kr och Finja Backagården 20kr.

Vid tur till Kyllan i Blekinge tog vi turen inom en gårdsbutik och hittade finfina gurkor till 15kr/kg ! Några extra gurkor smög nog sig ner....

Kyllans gurkor!!! Pappa tjatat om Kyllans recept.... Skivade! Och såklart hade hon gjort en sats precis! Smakade härligheten och fick tom en burk! Till slut fick jag också receptet ( som ska in i Kyllan pärmen! ) så det fick bli fem kilo bara till det!

Skånes lager av ättika , dill ( Efter lång jakt) senapskorn och socker köptes upp. Jakt på glasburkar var vild. Dag planeras. I samband med kräftfiske hos morbror Bosse. Helt plötsligt skulle vi göra gurkor i väntan på kräftor!

Allt asades till Bosse. Två bilar fulla. Gurkor tvättades. Gurkor skivades. För hand. De tog aldrig slut. Dividerande om pocenten! 1 +3 blir 6 %!!! Alltså 1 flaska plus 3 flaskor vatten.

Men Kyllans recept... Tog tid innan förstod att inget vatten skulle i ! Bara 6 streck ättika. Blanda med socker och senap och salt. Blanda ner gurkorna och då kommer vatten från gurkorna ut!

Kräftskivan hos Bosse kom emellan. Gurkorna fick asas hem till Smaragdstigen igen. Och allt annat.

Nästa dag asades allt till Önnestad. Där kom kaoset istället. Kok av lag. Burkar överallt. Stora gurkor petades ner. Små eller stora bitar pepparrot? Dill i varje hörn. Pepparkorn under fötterna. Härligt!

En hel bricka med burkar. Omkok om några dagar. Sen vänta i 4-5 veckor. Men då!! Mmmm! Tills dess har jag Kyllans gurkor!

Och fler gurkor kvar....


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback